Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂
MINIMUM WYSIŁKU
Składniki:
– 3 szklanki liści bazylii
– ok. 70-100 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżki orzeszków pini lub ziemnych lub pistacji
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 szklanki startego sera parmezan
– makaron (penne – średniej wielkości rurki)
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną tłuszczu.
2. Liście bazylii, orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokładnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.
3. Wymieszać z makaronem i przed podaniem posypać parmezanem.
Autor: Kornelia Kornosz, Fot. Wojciech Waloch