KULTURA:

Przepisy studentki Kory :-) Część 6.

Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂
 
Składniki: 250 gram masła lub margaryny (cała kostka), 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jaja

Farsz:
8 jabłek, cukier, cynamon
 
 
1.    Masło(margarynę) ugniatać z mąką w misce, dodać jaja, cukier i łyżeczkę proszku do pieczenia.
 
 
2.   Ciasto schować do lodówki na ok. 30 min
3.   Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, podsmażyć na patelni aż zmiękną. Do smaku dodać cukier i cynamon.
 
4.    Okrągłą formę do ciasta wysmarować margaryną, rozwałkować ciasto, rozłożyć w formie i dodać masę z jabłek.
 
5.    Piec w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30-40 min. (aż się ciasto zarumieni).
 

Autor: Kornelia Kornosz, fot. Wojciech Waloch

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00