Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂
Składniki: 250 gram masła lub margaryny (cała kostka), 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jaja
Farsz: 8 jabłek, cukier, cynamon
1. Masło(margarynę) ugniatać z mąką w misce, dodać jaja, cukier i łyżeczkę proszku do pieczenia.
2. Ciasto schować do lodówki na ok. 30 min
3. Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, podsmażyć na patelni aż zmiękną. Do smaku dodać cukier i cynamon.
3. Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, podsmażyć na patelni aż zmiękną. Do smaku dodać cukier i cynamon.
4. Okrągłą formę do ciasta wysmarować margaryną, rozwałkować ciasto, rozłożyć w formie i dodać masę z jabłek.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 30-40 min. (aż się ciasto zarumieni).
Autor: Kornelia Kornosz, fot. Wojciech Waloch