Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂
Banany inaczej
Składniki:
4 banany, 3 białka, śmietana 30% lub 36%, cukier, cukier waniliowy, orzechy ziemne i płatki migdałów
1. Karmelizuj orzechy włoskie na patelni z cukrem, w tym samym czasie usmaż banany na gęsta masę.
2. Orzechy odłóż do wystygnięcia, muszą stwardnieć. Masa bananowa musi wystygnąć.
3. Ubij śmietanę, ale nie na sztywno i osobno białka z łyżką cukru, na lekko sztywną pianę.
4. Stwardniały karmel roztłucz na drobno, wszystkie składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Wstaw deser do lodówki na ok. 40 min. Przystrój płatkami migdałów. Smacznego!
2. Orzechy odłóż do wystygnięcia, muszą stwardnieć. Masa bananowa musi wystygnąć.
3. Ubij śmietanę, ale nie na sztywno i osobno białka z łyżką cukru, na lekko sztywną pianę.
4. Stwardniały karmel roztłucz na drobno, wszystkie składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Wstaw deser do lodówki na ok. 40 min. Przystrój płatkami migdałów. Smacznego!
Autor: Kornelia Kornosz, fot. Wojciech Waloch