Naprawdę wszystko zależy od doboru odpowiedniego gatunku. Prawdziwy włoski makaron ma niewiele wspólnego z tym, co możemy spotkać zazwyczaj na sklepowych półkach, a w tym właśnie tkwi kwestia kaloryczności. Makaron, który powstał z semoliny, zwanej inaczej pszenicą durum, nie zawiera tak wiele kalorii, jak polska krajanka dwujajeczna. Innym ważnym czynnikiem jest czas gotowania: im makaron dłużej gotowany, tym bardziej kaloryczny, dlatego lepiej jeść al dente. Można go przygotować na mnóstwo interesujących sposobów. Dziś proponuję Wam spaghetti carbonara.
Spaghetti carbonara
Składniki:
makaron
śmietana
boczek (ilość wg upodobań)
cebula, ewentualnie czosnek,
2 żółtka
ser żółty
oregano, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Najpierw należy podsmażyć boczek, dodać cebulę i ewentualnie czosnek. W miseczce zmieszać opakowanie śmietany, 2 żółtka. Makaron ugotować al dente. Do patelni z boczkiem dodać makaron, polać otrzymanym sosem, dodać ser. Następnie wymieszać, chwilę trzymać na ogniu mieszając. Smacznego!
Autor: Karolina Kaźmierczak