Pierwszym krokiem do rozpoczęcia działania w kuchni jest sprawdzenie naszych zapasów: od tego zależy wszystko. Najczęstszym znaleziskiem jest makaron – doskonała opcja: szybko i syto. Do makaronów pasuje bardzo wiele i wachlarz propozycji jest ogromny. Gdy nie masz czasu na wyszukane włoskie przepisy, które potrzebują godzin przygotowań i umiejętności godnych szefa kuchni, ten przepis jest dla Ciebie odpowiedni.
Sos pomidorowy:
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz, czosnek i zioła według uznania np. oregano, bazylia
Należy rozpuścić masło i dodać przecier pomidorowy z mlekiem, następnie zagotować i dodać do smaku sól, pieprz, czosnek i zioła. Wszystko zagotować i gotowe.
Do tak przygotowanego sosu można dodać wszystko, na co mamy ochotę lub akurat posiadamy w lodówce. Poczynając od warzyw, np. papryka, pieczarki lub podsmażona cukinia albo mięso wszelakiego rodzaju.
W czasie ośmiu minut, gdy makaron się gotuje, powstał sos i tym sposobem mamy pyszny i pożywny obiad. Smacznego!
Autor: Karolina Kaźmierczak