Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, wystarczy zamienić je na zdrowe odpowiedniki.
Samodzielnie przygotowany kebab, gdzie kaloryczne mięso zastąpimy filetem z kurczaka lub indyka oraz dużą ilością warzyw, jest bardzo dobrym tego przykładem.
Dietetyczny kebab
Składniki:
- placki tortilla
- filet z kurczaka lub indyka
- przyprawa do kebaba
- ogórki, pomidory, sałata lodowa
- jogurt naturalny lub kefir
· czosnek
· zioła np. oregano lub bazylia
· sól,pieprz
Zamiast bułki można w zależności od ilości czasu na przygotowanie użyć placków do tortilli lub usmażyć naleśniki, w które zawiniemy mięso i warzywa.
Mięso należy posypać przyprawą do kebaba i usmażyć na rozgrzanym oleju, często mieszając.
Dowolnie wybrane warzywa np. sałatę, pomidora i ogórka pokroić wedle upodobania. Można również użyć ziół, takich jak bazylia lub oregano.
Przygotowanie sosu to równie szybka i prosta czynność, wystarczy jogurt naturalny połączyć z czosnkiem granulowanym lub świeżym przeciśniętym przez praskę, a następnie dodać sól i pieprz.
Podgrzane placki tortilli posmarować sosem ułożyć mięso i warzywa, wszystko jeszcze raz polać sosem i zawinąć. Smacznego!
Autor: Karolina Kaźmierczak