Lubuski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w ramach swoich kompetencji przeprowadził kontrole w zakładach przetwórstwa mięsnego, mleczarskiego i rybnego. W trakcie prac stwierdzono, że prawdopodobnie przez dwa podmioty kupowana była sól niespożywcza. Inspektorzy pobrali próbki do badań, które trafiły do laboratorium w Poznaniu, gdzie poddawane są analizie. Natychmiast zabezpieczono też produkty, w których prawdopodobnie może wystąpić sól niespożywcza. Dotychczas udało się ustalić, że w jednym z kontrolowanych zakładów sól niejadalna nie była używana do produkcji artykułów spożywczych.
Jednocześnie działania prowadzi Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Sprawdzane są pozostałe zakłady, które wykorzystują sól w procesie produkcji żywności. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości produkty spożywcze zostaną natychmiast zabezpieczone i wycofane z obrotu do momentu otrzymania wyników badań.
Wszystkie informacje o efektach kontroli prowadzonych przez inspekcję na bieżąco spływają do wojewody. W przypadku uzyskania dodatkowych informacji związanych z tym tematem będą przesyłane kolejne komunikaty.
Autor: Źródło: LUW