Na listę wpisywane są wyroby stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych.
Lubuskiem na listę produktów tradycyjnych w Polsce wpisane są obecnie 24 wyroby. Znajdziemy wśród nich m.in. strudel, kapusta kwaszona nadnotecka, papierówka w syropie, paska bukowińska czy wino gronowe.
Prym pod względem tradycyjnych specjałów wiodą jednak południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw z tych regionów: lubelskiego, małopolskiego, podkarpackiego i śląskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę.
Raz w roku takie artykuły są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska. Nie zabraknie tam reprezentacji województwa lubuskiego.
Autor: ph