LUBUSKIE:

Lasy są pełne grzybów, ale czy wszystkie można zjeść?

Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze przypomina o zbieraniu grzybów z głową. Największym zagrożeniem jest niewiedza grzybiarzy. Coś co na pierwszy rzut oka przypomina pieczarkę może okazać się śmiertelnie niebezpiecznym muchomorem sromotnikowym. Jak zapobiec zatruciom? Na to pytanie odpowiada mgr Dorota Gonczar, grzyboznawca.

mgr Dorota Gonczar, grzyboznawca

Warto pamiętać, że nie każdy powinien jeść borowiki, czy prawdziwki. Może to doprowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. Kto powinien się wystrzegać grzybów i co zrobić, jeśli ktoś się źle poczuje?

mgr Dorota Gonczar, grzyboznawca

 

Autor: Maciej Skorżepo

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00